HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Megfosztották katonai rangjától, mégis százados lett


bozsik3.JPG

35 éve halt meg Bozsik József, az Aranycsapat jobbfedezete. Az országgyűlésbe is  "bejutott", százados lett, de a futballban alkotott maradandót Puskás Ferenc legjobb barátja.

Pár évvel az I. világháború után, 1925. november 28-án született Bozsik József. Félcsapatra való, szám szerint öt fiú született Bozsikéknál, akik a Purczeld-család, azaz Puskásék szomszédságában laktak. Akkoriban még nem létezett a Magyar Futball Akadémia, meg műfű, csak a Lipták-grund és annak homokos területe. A házak és a grund a kispesti sporttelep bővítésekor tűntek el, de a két elválaszthatatlan barát, Bozsik és Puskás még itt tűnt fel. Akárcsak Bányai, vagy Patyi.

2004-01-07-09.08.21_m1uc-6749-1347606321.jpgfotó: www.puskas.com

A KAC egyik vezetője tehát a Liptákon figyelt fel a 11 éves Cucura, aki 1943-ban a Vasas ellen már NB I-es meccset játszott, és 22 éves sem volt, amikor a Bulgária ellen 9-0-ra megnyert Balkán-kupa-meccsen bemutatkozott a válogatottban. 1952-ben olimpiai bajnok lett, 1953-ban részt vett, és gólt is lőtt az évszázad mérkőzéseként emlegetett londoni 6:3-on - ugyanebben az évben Európa-kupát nyert a nemzeti csapattal, 1954-ben pedig tagja volt a vb-ezüstérmes alakulatnak is. 

Klubjánál, a Kispestnél a klubhűség egyik mintaképeként tartják számon a maga korábban a világ legjobb támadó fedezeteként ismert Bozsik II-t (bátyja is ismert játékos volt). 447 meccset játszott a Kispestben, amellyel 5 bajnoki címet nyert, 1959-ben pedig megnyerte a Közép-európai Kupát. Irányítókészsége, rúgótechnikája és helyezkedése emelte az átlag fölé. 1956-57-ben részt vett a Honvéd téli túráján, ám mivel ő visszatért Magyarországra, így egy rövid eltiltás után ismét játszhatott. 

Bozsik politikai "karrierje" is megsínylette ezt a kilengést. Az ország egyik legnépszerűbb sportolójaként a Rákosi-féle rezsim bejuttatta őt a Parlamentbe az 1953-as "választásokon", előtte, 1950-ben pedig honvédtisztként századossá léptették elő. Ezektől a tisztségeitől megfosztották a tiltott túrát követően - biztos nehezen emésztette meg. 

Bozsik József az egyetlen magyar labdarúgó, aki elérte a 100 válogatottságot, amiből 2002-ben 101 lett, miután a Magyar Labdarúgó-szövetség elismerte hivatalos meccsként a Budapest-Bejrút találkozót. Ezzel az utolsó válogatott meccsén is gólt szerző Bozsik a hazai csúcstartó. 

1962-es visszavonulása után Bozsik vezetőségi tag lett Kispesten, 1966-tól pedig 21 hónapig a csapat vezetőedzője volt. 1974-ben, miután a válogatott nem jutott ki a világbajnokságra, Bozsik lett a szövetségi kapitány. Az első meccsén 1-0-s vereséget szenvedtünk az Ausztria ellen barátságos meccsen, ami után lemondott. De nem a vereség, hanem egy betegség miatt. 

Korán, 1978. március 31-én hunyt el szívelégtelenség miatt. 1996-ban róla nevezték el a Szőnyi úti általános iskolát, és a kispesti stadion is az ő nevét viseli. 2000-ben Kispest posztumusz díszpolgára lett, és ugyanígy visszakapta katonai rangját, valamint a kitüntetéseit is.

bozsik.jpg

A kispesti legenda fia, Bozsik Péter is volt szövetségi kapitány 2006-ban, így ők az első apa és fia, akik betöltötték ezt a posztot Magyarországon.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.05.30. 20:45

Címkék: szövetségi kapitány Kispest Aranycsapat Puskás Ferenc Bozsik József KAC Bozsik Péter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr595336475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása