HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Magyar sikerek a Roland Garroson


asbóth rg.jpg

Javában zajlik a Roland Garros, a teniszezők salakos szezonját lezáró Grand Slam-viadal. Manapság Djokovics, Federer, Nadal, vagy épp Sarapova és a Williams-nővérek tartják lázban a fehér sport szerelmeseit, de korábban magyar teniszezőknek is tapsolt a párizsi közönség.

29-szer fordult elő a Roland Garros 1891 óta íródó történetében, hogy nem rendezték meg a versenyt, de nem erről híres a négy Grand Slam-verseny talán legkeményebb viadala, amelyet például Pete Sampras, Boris Becker, vagy épp Jimmy Connors és Stefan Edberg sem tudott megnyerni soha. Az első francia amatőr bajnokságot a brit Briggs húzta be, utána az 1930-as évekig a hazai versenyzők taroltak, főként a nyolcszoros első Max Décugis, az ötszörös győztes André Vacherot és Henri Cochet, valamint René Lacoste, aki háromszor diadalmaskodott. 

rolandgarros3b.jpg

1930-tól hivatásosok játszottak a Garroson, és az Open-éra 1968-as kezdetétől számítva ez volt az első verseny, amely nyitottá vált a külföldi versenyzők részére. Az ausztrál nyílt teniszbajnokság után ez szokott lenni az év második Grand Slam-versenye a versenynaptár szerint, amit további kettő, a wimbledoni "The Championships", majd a New Yorki US Open követ.

Az 1930-as években magyar teniszező uralta az európai tenisz trónját, ám Asbóth József karrierjét kettétörte a második világháború. Legjobb meccse az 1939-es, jugoszlávok elleni Davis-kupa-találkozó volt, 1941-ben Közép-európai Kupát nyert a magyar válogatottal. A háború után vissza tudott térni, és mai értelmezésben top 10-es játékos lett. 1947. június 27-én döntőzött a Roland Garroson, ahol 8:6, 7:5, 6:4-re nyert a Dél-afrikai Eric Sturgess ellen. Asbóth ugyanebben az évben vegyes párosban a harmadik lett, Körmöczy Zsuzsával az oldalán, a következő évben pedig megint egyesben lett harmadik - akkor Wimbledonban. A Szombathelyen született Asbóth József 1986-ban, 79 évesen hunyt el Münchenben - a vasi megyeszékhelyen utcát neveztek el róla.

asboth_1.jpg

Asbóth Józsefről utcát neveztek el

A férfiak mezőnyében a Szigeti Ottó, Gábor Emil páros volt az első magyar duó, akik helyezést értek el Párizsban, utána előbbi egyesben, utóbbi pedig párosban ismételte meg ugyanezt. Gulyás István 1966-ban döntőzött egyesben, egy évvel később pedig harmadik lett.

Legutóbb 1981-ben örülhettünk magyar férfi teniszező  párizsi sikerének - ekkor Taróczy Balázs aratott párosban, akárcsak négy évvel később, Wimbledonban.

taróczy.jpg

Taróczy Balázs

1958-ban magyar királynője is lett Párizsnak. Körmöczy Zsuzsa ekkorra már túl volt ugyebár egy vegyes páros harmadik helyen, amit 1956-ban egyesben is megismételt. 1958 viszont tényleg az ő éve volt! Körmöczy egy évtizeden át tartozott a világ tíz legjobb női teniszezője közé - abban az évben épp a második helyen állt. Párizsban is annyira jól ment neki a játék, hogy egészen a döntőig menetelt, és ha már ott volt, akkor 6:4, 1:6, 6:2 arányban legyőzte a brit Shirley Broomert, megszerezve a női magyar teniszezők máig egyetlen egyes Grand Slam-elsőségét.

540kormoczy.jpg

Körmöczy Zsuzsa 2006-ban hunyt el

Körmöczy Wimbledonban a harmadik helyig szárnyalt, egy évvel később pedig ismét a döntőbe jutott Párizsban, ám egy másik brit, bizonyos Christine Truman visszavágott honfitársa vereségéért - 6:4, 7:5 arányban legyőzte magyar riválisát.

1986-ban Temesvári Andrea női párosban diadalmaskodott a Roland Garroson - a mai napig ez az utolsó magyar Grand Slam-diadal. 

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.06.04. 09:46

Címkék: tenisz Wimbledon Körmöczy Zsuzsanna Asbóth József Roland Garros Taróczy Balázs Temesvári Andrea

4 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr95342997

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.05. 09:39:26

Ivan Lendl se nyert RG-t, pedig volt akkora játékos mint Edberg vagy Becker.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.05. 09:50:20

@én már a fény gyermeke vagyok: Nagy marhaságot írtál. Wimbledont nem nyert soha. Máskor olvass utána mielőtt írsz.

beszélő név 2013.06.05. 11:03:41

Talán még Kehrling Béla nevét nevét érdemes megemlíteni, aki kétszer, 1926-ban és 1929-ben is a negyeddöntőig jutott Párizsban. Ez utóbbi alkalommal nem más, mint René Lacoste állította csak meg, akitől játszmát is rabol (8-6, 1-6, 6-0, 6-3). Egyébként a 30-as évek első felében nemzetközi viszonylatban még sokkal inkább ő a reprezentáns alakja teniszéletünknek, semmint Asbóth.

Ha valakit érdekel a Roland Garros előtörténete: tvonal.blog.hu/2009/05/31/a_roland_garros_tojasheja

aronsatie 2013.06.05. 13:09:38

@én már a fény gyermeke vagyok: Becker és Edberg viszont nem nyert Roland Garrost soha, sőt, Sampras és McEnroe sem.
süti beállítások módosítása