HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

BL-negyeddöntőben a Galata, az első török bravúr viszont Mészöly Kálmáné


meszolykalman2.jpg

Sok tréfa, vagy "trollkodás" áldozata Mészöly Kálmán, amit a szókimondó, gyakran nyers stílusa miatt érdemel ki a magyar szurkolóktól. Az egyik fő terep az index.hu fórumának Drukkerkocsma nevű rovatában található, ahol több utalás is van Fatih Terimre és a török vonalra. Nem alaptalanul. Mert amellett, hogy Mészöly kiváló labdarúgó volt, a török labdarúgás felvirágoztatásában is van szerepe.

Magyarország - Törökország 7-1, Törökország - Magyarország 0-6, Magyarország - Törökország 4-1 - ezek nem jégkorongeredmények, hanem a magyar labdarúgó-válogatott néhány nagyobb arányú győzelme a török válogatott ellen. Apró szépséghiba, hogy 1952-ben, 1984-ben, és 1990-ben voltak ezek a sikerek. A tavaly őszi vb-selejtező győzelem előtt viszont huszonkét évig nyeretlenek voltunk a félholdasok ellen, pedig négy meccset is játszottunk ellenük. A 90-es évektől a török foci fejlődését is csodáltuk, pedig semmi sem történt véletlenül.


1984-ben a török válogatott hozta a formáját, és három vereséggel rajtolt a vb-selejtezőkön (Finnország 1-2, Anglia 0-8, Románia 0-3). 1985-ben a szövetség menesztette Ylmaz Gökdel kapitányt, helyére Mészöly Kálmánt nevezték ki. Vele sem lett jobb a helyzet. Csupán az Észak-Írország elleni 0-0-nak köszönhető, hogy nem pont nélkül zárt a csapat.

Közben azonban Mészöly klubedzői feladatot is elvállalt azzal, hogy Törökország egyik legnépszerűbb klubja, a Fenerbahce vezetőedzője lett. A kanárik a Bajnokcsapatok Európa Kupájában indultak az 1985-86-os szezonban, és óriási meglepetésre kiverték a Jean Tiganával felálló francia bajnok Girondins Bordeaux csapatát. A 3-2-re megnyert első meccs után egy 0-0-s döntetlennel csikarta ki a továbbjutást a Mészöly-legénység.

Bordeaux - Fener 2-3

A következő körben a Göteborg már túl nagy falatnak bizonyult, de így is a török klubfutball akkori történetének legnagyobb sikere volt ez a BEK-szereplés. A bajnoki címvédés nem jött össze, de Mészöly Kálmánt azóta is hősként tisztelik Isztambulban. A tavalyi török-dán barátságos meccsen például díszvendég volt, és kitüntetést kapott a Török Labdarúgó-szövetség fennállásának 89. születésnapi ünnepségén.

A török labdarúgás amúgy 1990-től indult rohamos fejlődésnek. A teljesség igénye nélkül a válogatott vb-n és Eb-n is bronzérmet szerzett, a Galatasaray pedig 2000-ben megnyerte az UEFA-kupát, amely Mészöly Kálmán jó barátjával, Fatih Terimmel várhatja a BL-negyeddöntő pénteki sorsolását.

1994-ben amúgy egy Eb-selejtezőcsoportba kerültünk a törökökkel, és épp Mészöly Kálmán irányításával ellenük kezdtük meg a kvalifikációs sorozatot. Hamar elhúztunk 2-0-ra, de be kellett érnünk egy 2-2-es döntetlennel. Törökország végül kijutott Angliába, nekünk pedig maradt a televízió.

Kiprich József gólja a törökök elleni 1994-es Eb-selejtezőn

Halmai Gábor gólja, ugyanezen a meccsen

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.03.13. 16:26

Címkék: video index.hu csapat válogatott galatasaray mészöly klmán Fatih Terim Didier Drogba Drukkerkocsma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr25132412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása