HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Magyar stadionmustra


jol-halad-az-uj-albert-stadion-epitese55.jpg

Majdnem befejeződtek a bontási munkálatok a Ferencvárosi Torna Club régi stadionjának helyszínén, ami a leendő aréna területe is egyben. Csütörtökön az új Albert-stadion vendégszektorának első vasbeton pillérét is elhelyezték, vagyis ténylegesen elkezdett épülni a létesítmény. Magyarországon nem túl jó a stadionhelyzet, de nem annyira lehangoló, mint azt gondolnánk. Történtek jelentős változások az utóbbi húsz évben, és még vadonatúj stadionok is épültek.

Bár a Barcelonát, vagy a Milant ígérték, végül egy Stadler-Parmalat bajnokival avatták fel 1995-ben a semmiből kinőtt akasztói stadiont. A hálókat megkímélték a felek a 0-0-ra végződött meccsen, de a lelátók arra az egy ütközetre megteltek. A Stadler 1998-ig volt NB I-es, utána játszott Akasztón a Gázszer, és a Dunaferr is. Az új tulajdonos, a Bács Holding Zrt. úgy jutott hozzá az ingatlanhoz, hogy egy kereskedelmi banktól megvette a Stadler Kft. hétszázmillió forintos tartozását. A tulajdonosok 350 millió forintért árulták az arénát 2009 környékén. Nem tudom, komolyan gondolták-e, hogy valaki majd megveszi az azóta is rohadó, 22000 férőhelyes stadiont.

StadlerStadionNapjainkban_2.jpg

Az első Orbán-kormány 2000-es stadionrekonstrukciós programjának keretein belül építették meg a korszak egyik sikercsapatának induló Dunaferr új stadionját. Az addig 11700 férőhelyes létesítmény 2003 májusára készült el, 6000 ülő és 600 állóhellyel - pont akkorra, amikor a csapat kiesett az NB I-ből. Magától értetődik, hogy a világítás például azóta sem épült meg, pedig szerintem ez Magyarország egyik legszebb stadionja.

1922-ben épült meg a Hajós Alfréd átltal tervezett újpesti Megyeri úti stadion, amelyet 1945-ben felújítottak és 45 ezresre bővítettek. Innentől a Népstadion megépüléséig ez volt a válogatott otthona is, ezután viszont nem sok mindent változtattak Magyarország első vasbetonból készült stadionján. Az 1990-es évek végén voltam olyan bajnokin Újpesten, hogy a meccs után a stadion elemeivel dobálták a vendégszurkolókat az újpesti drukkerek. Legalább elkezdték a munkálatokat, amelyeknek köszönhetően 2001 november 15-ére megépült a teljesen új, 13501 férőhelyes stadion, amely 2003 óta Szusza Ferenc nevét viseli. Ez az aréna is a stadionrekonstrukciós program gyümölcse. A tervek szerint 12,7 milliárd forint állami támogatással 38 labdarúgó-stadiont újítottak volna fel. ujpesti_stadion.jpg

ilyen volt...

Szusza Ferenc Stadium.JPG...ilyen lett

Sopronban is épült stadion a 2000-es években, és Zalaegerszegen is felépítették a ZTE új arénáját. Valamiért viszont egyik helyen sem sikerült teljesen felújítani a lelátókat. Sopronban például az egyik kapu mögött pláza van, a másik kapu hátterében pedig egy műjégpálya áll, amiben annak idején nem lehetett dűlőre jutni az önkormányzattal, most meg talán már igény sincs rá. Dunaújvárosban, Sopronban és Zalaegerszegben az a közös, hogy mindhárom helyen kiesett az első osztályból, vagy megszűnt a csapat, miután megépült az új stadion. Zalaegerszegen ráadásul a vasút felőli oldalon "úgy maradt" a régi lelátó - valamiért arra már nem futotta. 

A Győri ETO régi stadionja arról volt híres, hogy a csapat zöld-fehér színe ellenére piros és sárga székek virítottak a lelátóján.

ground_135_003.jpg

Az új ETO Parkban, ahol hotel, bevásárlóközpont és a Fehér Miklósról elnevezett labdarúgó-akadémia is található zöld és fehér székek vannak, és ez mind semmi. A tulajdonos, Tarsoly Csaba által vezetett Quaestor Zrt. és a magyar állam nagy reményeket fűzött a korábbi Eb-pályázatokhoz. Volt is terv arra az esetre, ha megkapnánk valamelyik kontinensviadalt - a 20 ezer férőhelyes aréna 30 ezresre bővíthető, egyelőre azonban még nem volt szükség ezekre a munkálatokra. A gyönyörű stadion egyetlen hátránya, hogy a vendégszurkolók gyakorlatilag ki vannak tiltva belőle azzal, hogy a kapu mögötti mobillelátón kell álldogálniuk.

eto_stadion_118165_43039.jpgfotó: www.gyor.network.hu

A Debrecen és a Ferencváros stadionja ugyebár épül, a Puskás-stadiont pedig elvileg nem sokára elkezdik. Szinte nincs olyan jelentősebb hely az országban, ahol ne szépítettek volna valamit a létesítményeken. George F. Hemingway műanyag székeket rakatott, így az ultrák és a vendégszurkolók szektorát kivéve már mindenhol lehet ülni a Bozsik-stadionban, akárcsak Kaposváron. A Videotonnál pedig teljesen új, fedett lelátót építettek az egyik oldalon, műanyag székeket is helyeztek el, amelyekből a B-közép szektorában a Red-Blue Devils szurkolói csoport neve olvasható ki. Diósgyőrben még be is fedték a lelátót, de ott még idén elkezdik a stadion teljes átalakítását, amit a tervek szerint jövőre be is fejezhetnek.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.05.31. 16:21

Címkék: stadion labdarúgás NB I Akasztó Albert-stadion Dunaferr Szusza-stadion ETO Park Stadler

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr35337281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esferenc 2013.06.02. 06:08:46

Minden magyar csapatnak elég lenne egy tízezres stadion, és egy nagy központi, ha komoly nemzetközi meccsük van. A hazai bajnokikon sincs gyakorlatilag soha tízezer néző. Évente max egyszer-kétszer fordul elő, akkor meg minek húszezreseket építeni? Persze, ha az állam megépíti a klub helyett.....

Link elek 2013.06.02. 07:13:50

Legyen a foci önfenntartó! FIzessék ki a szurkolok/focisták a stadionokat!

Jokerpofa 2013.06.02. 09:08:27

@Link elek: nem akarom én védeni őket, de gondolom a munkahelyed építési költségét sem te fizetted

Link elek 2013.06.02. 17:20:45

@Jokerpofa:
Az fizette, aki a legtobb penzt kapja a tulajdonos.
A stadionok epiteset nem a focicsapatok tulajdonosai fizetik ok csak elteszik a profitot.
süti beállítások módosítása